Thursday, December 19, 2013

Racun 1: Australia - Pendapatan Lumayan Di Ladang

“Bro... Lu kena datang cepat bro... Lu duduk Malaysia lu kerja macam babi, gaji 4-5k belum tentu lu dapat simpan duit, overhead dekat Malaysia sebulan tinggi, sewa rumah burung merpati mahal, makan minum mahal, tol, parking, blab la bla awek make-up, gincu, handbag blab la bla... Lu kerja dekat sini bodoh-bodoh kerja kutip epal, kutip anggur pun gaji lu paling bangang AUD13 - AUD15 sejam... Sehari lu kerja 8 jam lu dah dapat paling kurang AUD104 – AUD120 lu convert RM dah berapa bro..? RM312 – RM360 sehari bro, sebulan kalau lu rajin kerja, lu cuti sehari je tiap-tiap minggu lu dah dapat dekat RM9,000.00 bro...!!!”.


Korang mesti biasa dengar offer-offer macam tu kan..? Mesti biasa sangat kalau berhubung dengan ejen-ejen yang bagi gua sekadar “Lintah Darat” & selayaknya gua gelar golongan ni sebagai golongan “Kapitalis” yang hidupnya mentekedarah duit orang lain untuk kesenangan diri sendiri.

Kebanyakan ejen tak pernah jujur dengan korang... Yang ni nak kena beringat... Ada yang habis hampir RM10,000.00 dengan harapan yang sangat-sangat tinggi nak ubah kehidupan yang susah di Malaysia kepada kehidupan yang lebih baik di Australia.

Ramai yang berhutang dengan ahli keluarga, sahabat handai, kawan-kawan & lebih parah lagi, ada jugak yang berhutang dengan “Along” di Malaysia semata-mata nak datang ke Australia lepas terpengaruh dengan golongan “Kapitalis” yang lebih pentingkan diri sendiri.

Hakikatnya, bila dah habiskan modal yang banyak dekat ejen, sampai dekat Australia, ramai yang gagal dapatkan pendapatan macam yang dijanjikan.

Sepanjang gua dekat sini, dah ramai yang gua jumpa jadi mangsa dalam terpaksa. Kerja yang dijanjikan tak semacam yang diceritakan.

Kadang-kadang bukan salah ejen, kebanyakannya salah diri sendiri sebab tak dapatkan maklumat yang tepat dengan ejen atau malas nak cari info yang tepat, bulat-bulat percayakan ejen. Yang ni pun nak kena paham... Kebanyakan ejen berurusan dengan ramai orang, jadi ejen-ejen dah malas nak cerita secara detail selagi kita tak tanya.

Kerja kutip anggur atau kutip epal bukan berjalan setiap masa dalam setahun... Nak kena tahu bila musim mngutip, nak kena tahu bila “season”. Silap season, masuk ladang kena cabut daun, trim buah anggur yang gajinya Cuma sebanyak 30-55sen SAHAJA sepokok. Jumlah tu bukan sikit, tapi tak seperti yang lu harapkan kalau dibandingkan dengan “Angan-Angan” ribu-ribu sebulan.

Kalau nak kerja di Australia, terutama kalau berhubung dengan ejen, banyak perkara lu kena ambik tau... Kena tanya secara detail kerja dekat ladang apa, ladang sayur atau ladang buah, kalau ladang buah, nak kena tau sekarang musim apa, sama jugak kalau ladang sayur... Kalau silap tarikh atau masa, memang tak boleh bikin duit.

Makan modal. Kerja tak banyak, sewa rumah kena bayar, makan minum nak kena fikir semua skali.

Ada jugak ejen-ejen jenis pemalas...

Yang ni gua ringkaskan...

Ejen-ejen jenis pemalas ni kebanyakan kerjanya Cuma “tersadai” di cabin-cabin dalam ladang-ladang & bergayut pada kederat mana-mana kontraktor yang ada... Tak de usaha nak cari lebih banyak kontraktor yang ada contact dengan lain-lain tuan punya ladang selain ladang anggur.

Overhead nak kena keluar setiap hari macam yang gua sebut tadi... Duit makin sikit, jadi untuk cover overhead, aa-adakan cerita konon-konon ladang nak pakai pekerja, “cucuk” mana-mana yang berminat dengan janji-janji manis yang gua sebut dekat atas sekali.

Yang mana “kurang cerdik”, terpengaruh... Bayar duit dekat ejen, datang Australia & akhirnya “tersadai & menganggur” di ladang anggur.

Ejen pulak buat bodoh lembu je.

Ramai yang kena macam ni... Terpedaya sebab kesilapan diri sendiri...

Jadi jangan ghairah sangat...

Pendapatan macam yang gua sebut dekat atas sekali memang ada dekat Australia... Tapi kena pandai cari, bukan semua ladang & bukan semua season lu boleh dapat buat duit dekat sini... Ada musim-musim tertentu lu Cuma dapat kumpul ngam-ngam dengan overhead lu dekat sini TAPI, kalau lu jenis rajin...

Setiap masa lu kerah keringat lu, memang akan jadi duit & ianya sangat-sangat lumayan.


Bersambung...
Post a Comment