Monday, January 13, 2014

Racun 7: Musim Menuai Dah Tiba

Sekarang dah masuk musim “picking” dekat Ladang-Ladang Anggur sekitar Australia & ni jugak masa terbaik untuk para “Ejen” buat duit. Hampir semua pekerjaan di setiap Ladang-Ladang Buah-Buahan & Sayur-Sayuran di Australia pada masa ni menjanjikan pulangan yang lumayan buat para pekerja ladang.


Human Traffic di setiap Lapangan Terbang terutamanya yang berhampiran dengan Melbourne iaitu Adelaide pun makin bertambah. Gua dengar cerita tiap-tiap hari ada je Warga Malaysia dihantar balik ke Malaysia sebaik saja mendarat di Aussie. Ada banyak jugak kes yang lepas masuk ke Aussie tapi tak sampai seminggu, kena angkut dek Imigresen & dihantar terus balik ke Malaysia.

Australian Imigration dah pandai ikut pendatang ke lokasi pekerjaan & angkut lebih ramai lagi pekerja di Ladang-Ladang sebelum dihantar balik ke Negara asal.

Untuk yang berhasrat nak cari rezeki dekat Aussie, gua harap masing-masing dapatkan tips-tips dari ejen-ejen atau kawan-kawan yang dah berada dekat Aussie untuk bekalan bila sampai dekat sana. Jangan ambik mudah dengan semua pesanan yang member-member & ejen-ejen bagi.

Nak pergi sana, bukan pakai modal 2-3 posen, paling kurang mesti nak kena ada RM6k. Kalau tak cukup bekalan, buang gitu je RM6k.

Jangan jugak terlalu ghairah simpan angan-angan tinggi dapat gaji macam yang ejen-ejen ceritakan sebelum pergi sebab kenyataannya tak seperti yang disampaikan.

Gua tengok, makin banyak blog, website & facebook yang tawarkan peluang pekerjaan dengan gaji yang sangat-sangat menarik dekat sana. Bagi gua, semua tu tak masuk dek akal berdasarkan pengalaman gua.

Nak dapat pendapatan macam yang ejen ceritakan bukan perkara mudah. Nak kena sabar, nak kena kuat. Kalau yang lemah semangat atau yang cepat putus asa, baik tak payah berangan sebab pengalaman pertama yang akan korang dapat dekat sana ialah “seksa”.

Tak percaya..? Tanya kawan-kawan yang dah sampai dekat sana.

Kalau nak cerita bagus macam dekat syurga, rujuk pada ejen... Kalau nak cerita sebenar susah payah dekat sana, rujuk pada kawan-kawan yang tak de kepentingan & betul-betul kesana untuk bekerja...


Bersambung...
Post a Comment